Zorgverzekering: hoe zit het ook alweer?

Omdat de zorgverzekering best ingewikkeld in elkaar zit voor veel mensen, geven we je hier een kort overzicht waar je allemaal rekening mee moet houden.

Wat kost het?
Voor de basis zorgverzekering betaal je een nominale premie, die direct wordt verrekend met je salaris of uitkering (dan wel je krijgt een aanslag van de Belastingdienst als je bijvoorbeeld zzp-er bent). De hoogte ervan is afhankelijk van je inkomen.
Daarnaast betaal je een maandelijkse premie. De hoogte daarvan is afhankelijk van: a) het eigen risico dat je kiest en b) van je keuze voor een natura- of restitutiepolis.

Eigen risico
Het verplichte eigen risico in 2018 bedraagt naar alle waarschijnlijkheid wederom €385; je kunt dit met maximaal €500 verhogen. Een hoger vrijwillig eigen risico levert je een premiekorting op, maar dit is alleen verstandig als je nauwelijks zorg uit de basis zorgverzekering nodig hebt. Weet je nu al dat je naar het ziekenhuis moet of gebruik je veel medicijnen, dan is het dus niet verstandig. Wel kun je dan informeren of je je eigen risico misschien in termijnen vooraf kunt betalen, zodat je makkelijker je financiën kunt beheren. Overigens valt niet alles onder het eigen risico, denk aan de huisarts of kinderen jonger dan 18 jaar.

Natura of restitutie
Zorgverzekeraars sturen je graag in de richting van zorgverleners met wie ze contracten hebben. Bij een restitutiepolis heb je daar geen last van, dan kun je je eigen zorgverlener kiezen. Er kan wel een prijskaartje aan hangen. Bij een naturapolis krijg je 100% van het gecontracteerde tarief vergoed als je naar een gecontracteerde zorgverlener gaat. Bij een restitutiepolis is dat vaak maximaal 100% van het marktconforme tarief. Daar kan een wezenlijk verschil tussen zitten. De naturapolis is goedkoper dan de restitutiepolis.

Eigen bijdrage
Naast het eigen risico bestaat er ook nog de eigen bijdrage voor zorg uit de basis zorgverzekering. Die geldt bijvoorbeeld als je een volledig kunstgebit krijgt, als er orthopedische schoenen aangemeten worden of bij zittend ziekenvervoer. Als je dus pech hebt, moet je én je eigen risico betalen én een eigen bijdrage.

Aanvullende verzekeringen
Veel mensen raken in de war van alle regeltjes en denken dat vergoedingen van de aanvullende verzekering ook onder het eigen risico van de basis zorgverzekering vallen. Dat is niet zo. De aanvullende verzekering sluit je af naast de basis zorgverzekering, je betaalt er dus extra premie voor, en is bedoeld om zorgkosten te dekken die niet onder de basisverzekering vallen. Denk hierbij aan de fysiotherapeut, kraamzorg of een bril. Let bij de vergoedingen ook weer op of je naar een gecontracteerde of niet-gecontracteerde zorgverlener gaat: die laatste wordt vaak niet of slechts deels vergoed. Wacht niet langer en ga in de slag met je zorgverzekering vergelijken!

 

 

Comments

Geef een reactie